Wing-tsun amsterdam oost

Wing-tsun
Wing-tsun

Sifu Zdenek

Wing-tsun amsterdam oost – Wing Tsun is een Chinees Kung Fu systeem wat meer dan 400 jaar geleden is ontstaan. Het zou zijn ontwikkeld door Ng Mui, een voormalige non uit een shaolin tempel. Zij zou een theorie hebben ontwikkeld waarmee een kleinere, zwakkere persoon een grotere, sterkere aanvaller zou kunnen overwinnen. In haar benadering maakte ze de bewegingen simpel, economisch en efficiënt. Ze werkte vanuit de meest korte weg tussen de aanvaller en de verdediger en ontwikkelde verschillende vecht- en energieprincipes waarmee een gevecht voor de zwakkere persoon beter kon worden gehanteerd. Wing Tsun wordt wereldwijd door verschillende scholen en vertakkingen doorgegeven en wordt erkend als zeer effectief zelfverdedigingssysteem, ook door diverse leger- en politie eenheden. De wellicht meest bekende student van Wing Tsun is Bruce Lee, die diverse jaren van grootmeester Yip Man les heeft gekregen voordat hij zijn eigen gevechtsstijl is gaan ontwikkelen.

Zdenek Kobrle is een van de Wing Tsun- en Escrima leraren van de Czech WingTsun Association (CWTA). Dit is een officiële dependance in Tsjechië van de Hong Kong WingTsun Association (HKWTA), die wordt geleid door Sifu Chris Collins en wordt ondersteund door grootmeester Cheng Chuen Fun. De HKWTA en alle dependances volgen de leerlijn van de grootmeesters Yip Man en Leung Ting. Er wordt voortgebouwd op de kennis en kunde van grootmeesters Leung Ting en Cheng Chuen Fun en er wordt authentieke Wing Tsun geleerd, zoals dit ook in Hong Kong wordt geleerd aan studenten. Sifu Chris Collins, een oud-marinier uit het Amerikaanse leger, heeft de zevende mastergraad behaald en is een directe leerling van grootmeesters Cheng Chuen Fun en Leung Ting. Naast Wing Tsun is Sifu Chris Collins een uitstekende leraar in Pekiti-Tirsia Kali, Boksen en Braziliaans Jiu-Jitsu.

 

Wing-tsun

Sifu Rene Latosa

Sifu Zdenek Korble startte in 1998 met Wing Tsun onder de Europese Wing Tsun Organisatie (EWTO) onder Dai-Sifu Oliver König uit Wenen. Hier ontmoette hij ook Sifu George Drnec, met wie hij de Tsjechische WingTsun Associatie nu leidt. In 2006 zijn Sifu Zdenek en Sifu George doorgegaan met het studeren van Wing Tsun onder Dai-Sifu Reimers uit München en Sifu Henry Muller uit Süssen onder de organisatie van de World Martial Arts Alliance. In 2012 heeft Sifu Zdenek Sifu Chris Collins uit Hong Kong voor het eerst ontmoet bij een seminar van Sifu Chris Collins in Zweden. In mei 2013 zijn Sifu Zdenek en George voor het eerst naar Hong Kong gegaan, waar ze privé training bij Sifu Chris Collins hebben gevolgd en grootmeester Cheng Chuen Fun hebben ontmoet. Sindsdien reizen Sifu Zdenek en andere instructeurs van de CWTA regelmatig naar Hong Kong voor lessen van Sifu Chris Collins. Daarnaast volgen zij in Europa regelmatig seminars van Sifu Chris Collins. Sifu Chris Collins bezoekt Tjechië ook voor Seminars en heeft in september 2015 ook voor het eerst een seminar in Nederland verzorgd. LATOSA ESCRIMANaast Wing Tsun geeft Sifu Zdenek ook Escrima, wat hij heeft geleerd van grootmeester Rene Latosa. Escrima is een Filippijnse martial art die zich richt op de verschillende mogelijkheden van het gebruik van diverse wapens, naast de focus op het ongewapende gevecht en Filippijns boksen. Het is een dynamisch, praktisch en logisch gevechtssysteem. De basisprincipes gaan uit van balans,snelheid (afstand en timing), focus en transitie (bijvoorbeeld met betrekking tot verschillende wapens en de omgeving waar een gevecht plaats kan vinden). Escrima is goed te leren voor zowel mannen als vrouwen en maakt met name gebruik van de natuurlijke biomechanica van het lichaam. Veel kracht is niet nodig, het gaat er met name om te luisteren naar het lichaam en te begrijpen hoe het lichaam werkt.
Er bestaan zeer veel verschillende stijlen van Filippijnse martial arts, met verschillende docenten en namen. In Latosa Escrima wordt een divers scala aan wapens gebruikt. Om de basisconcepten te leren wordt met name met korte stokken gewerkt, naast een secundaire focus op ongewapende technieken. Bij Escrima kunnen veel verschillende zaken als wapen worden gebruikt (sleutels, een krant, fles water, telefoon, maar ook het lichaam). Het mooie is dat er bij Escrima weinig verschil zit tussen de bewegingen met- en zonder wapens.

Grootmeester Rene Latosa komt regelmatig naar Tsjechie om Escrima te leren aan studenten van de Tsjechische WingTsun Association. Daarnaast volgen de instructeurs van de CWTA seminars van grootmeester Latosa.

Wing-tsun

Sifu Haikel van American Fitness

Grootmeester Rene Latosa doceert en ontwikkelt al dertig jaar Filippijnse Martial Arts (FMA). Hij geeft wereldwijd les en was de eerste persoon die FMA in Europa bekend maakte en er les in gaf. Hij heeft sinds jonge leeftijd veel les gehad in Escrima en heeft diverse grote namen getraind. Hij heeft na zijn dienst in het Amerikaanse leger ook SWAT teams en diverse politie eenheden getraind in FMA. Daarnaast is hij altijd doorgegaan met het ontwikkelen en verspreiden van FMA, zowel in Amerika als in Europa.

Wing-tsun wordt verzorgd elke maandag avond van 21:00 tot 22:30. Nieuw maandag 11-01-2016 van 18:00-19:00 wordt er een tweede les verzorgd.

 

WEBSITES

http://www.chriscollinsaction.com

http://www.wingtsunaction.cz